Caută
Close this search box.

Transformări în practica pedagogică universitară

Expresia ”pedagogia universitară” păstrează ”uneori o conotație negativă și generează de asemenea contoverse în principal datorită opoziției dintre conținutul și modalitățile predării” (Poteaux, 2013). În ceea ce privește pedqgogie universitară sau pedagogia învățământului superior, toate rapoartele ministeriale recomandă formarea profesorilor în pedagogie și îm paralel valorizarea activităților didactice, la același nivel cu acțiunile de cercetare.

La Universitatea din Poitiers, transformarea educațională a început în 2012, anul în care a început un proiect IDEFI Paré (”Parcours Réussite”), cu ambiția de a promova succesul studenților într-o perspectivă a egalității de șanse prin reînnoirea și transformarea practicilor de predare. Înscris într-un interval de timp de 8 ani (2012-2019), proiectul are 3 componente care acționează în strânsă interacțiune, într-o logică de consolidare reciprocă și îmbunătățire continuă: consolidarea sprijinului pentru studenți, reînnoirea practicilor didactice și introducerea rezultatelor din cercetarea în educație în activitatea didactică a profesorilor.

Crearea Centrului pentru Resurse pentru Inițiative și Inginerie Educațională (CRIIP) în 2014 are 3 misiuni principale: promovarea dezvoltării profesionale a cadrelor didactice, a profesorilor-cercetători și doctoranzilor prin formarea lor în domeniul pedagogiei universitare; observarea și punerea în valoare a diversității practicilor de predare la universitate; să ofere resurse utile pentru misiunile didactice ale profesorilor din învățământul superior.

Obiectivul principal al centrului este dezvoltarea profesională a cadrelor didactice. CRIIP le oferă un set de instrumente care să le permită să se angajeze într-un proces de instruire și îmbunătățire continuă în domeniul pedagogiei. De la crearea sa, CRIIP a fost responsabil pentru implementarea anuală a unui plan de formare pentru dezvoltarea competențelor în pedagogia universitară, plan ce se adresează în primul rând profesorilor și cercerătorilor, dar și personalului și doctoranzilor care desfășurează activități didactice universitare.

Pentru a îmbunătățirea dezvoltării profesionale a profesorilor-cercetători, CRIIP organizează în mod regulat schimburi de experiențe în comunitatea universitară sub formă de conferințe și zile tematice pe probleme legate de pedagogia universității.

Activitățile de formare implementate ca parte a planului de formare sunt completate de numeroase acțiuni de sprijin și consiliere pentru implementarea proiectelor de inovare în predare. Resursele și instrumentele sunt special concepute de inginerii de formare și de cercetare ai CRIIP pentru a promova inițiativele profesorilor, dar și pentru a-i sprijini în proiectarea, implementarea și evaluarea experimentelor educaționale.

Partagez cet article

Commentez

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

envie
de lire plus ?

Le blog

l'européanisation de l'enseignement supérieur

Europenizarea învățământului superior

Europeanizarea cadrelor naționale de educație și de formare a început în anii 1980 și a dus la crearea spațiului european al învățământului superior „promovând mobilitatea

Pedagogia învățământului superior

Acest articol prezintă efectele politicilor publice din învățământul superior francez asupra transformării educaționale, instituționale și organizaționale a universității. Cu ajutorul unui studiu de caz (crearea

© 2020 Tous les droits réservés